Przedszkole Miejskie nr 2 w Grajewie
-
Statystyki
- Odwiedziny: 161490
- Do końca roku: 226 dni
- Do wakacji: 33 dni
-
Kartka z kalendarza
"Jesteś tym, co jesz"
"Jesteś tym, co jesz" - już starożytni dostrzegali związek między żywieniem a zdrowiem.
SOKRATES
W trosce o zdrowie i prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci nasza kuchnia „Serwuje System HACCP”
System HACCP zapewnia bezpieczeństwo produkowanej żywności tak, aby posiłki były smaczne, zdrowe i dostosowane do potrzeb młodego, rosnącego organizmu. Nad żywieniem dzieci zdrowych, jak również obciążonych alergią czuwa dietetyk oraz Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Grajewie, a nad przygotowaniem posiłków czuwają nasze kuchareczki.Uwzględniamy wszelkie zalecenia lekarza specjalisty w sprawie diety dziecka.
Zdrowe i lekkie posiłki przygotowujemy we własnej kuchni wyłącznie z naturalnych produktów. Jadłospis w naszym przedszkolu tworzymy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
Dbamy, aby dieta naszych dzieci bogata była w owoce i warzywa, ograniczamy cukier i słodycze.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki:
śniadanie
zestaw obiadowy- (zupa+drugie danie)
podwieczorek
DRODZY RODZICE
Od 1 września 2016 roku dotychczas obowiązujące przepisy zostały uproszczone i złagodzone.
Zgodnie z rozporządzeniem MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016r, środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci
i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
Środki spożywcze dobiera się w taki sposób, aby:
- na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące
z różnych grup środków spożywczych; - posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
- zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów
z naturalnych składników; - od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany ojej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; - napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;
- każdego dnia były podawane:
- co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
- co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
- warzywa lub owoce w każdym posiłku,
- co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji;
- w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw i lub owoców;
- co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.
W sierpniu 2016r. nasze przedszkole zakwalifikowało się do ogólnopolskiego programu: „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
Współpraca z edukatorami z dziedziny żywienia, daje nam pewność respektowania warunków nowego rozporządzenia, zapewniając zdrowe, smaczne, zbilansowane posiłki.